Vruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid is een toenemend probleem. Met het aanpakken van de werkingsmechanismen die ten grondslag liggen aan vruchtbaarheidsproblemen kan de kans op een zwangerschap vergroten zonder onnodige risico’s. Dit is een zoektocht naar de onderliggende oorzaak.

Onvruchtbaarheid is een toenemend probleem, wat bij 10-15% van de paren voorkomt. Vruchtbaarheidsbehandelingen zoals ovulatie-inductie en IVF kunnen het risico op gezondheidsproblemen bij het nageslacht verhogen. Met het aanpakken van de werkingsmechanismen die ten grondslag liggen aan vruchtbaarheidsproblemen kan de kans op een zwangerschap vergroten zonder onnodige risico’s. Dit is een zoektocht naar de onderliggende oorzaak.

Het moeilijk zwanger worden kan te maken hebben met onder andere: genetische factoren, leefstijlfactoren zoals voeding; overgewicht; alcohol of roken, blootstelling aan omgevingstoxines zoals hormoon verstorende stoffen of zware metalen, aandoeningen van de geslachtorganen zoals endometriose.

De rol van voeding

De periode van 14 weken voor de bevruchting tot en met de periode van 10 weken na de bevruchting is de meest gevoelige en kwetsbare periode in het leven. Hierin vind de rijping van de geslachtscellen plaats, de ontwikkeling van organen uit verschillende weefseltypes en de programmering van je stofwisseling. Er wordt steeds meer bekend over de invloed van voeding en leestijl op de vruchtbaarheid. Gezonde voeding, verbetering van de voedingstoestand en aanpassing van de leefstijl bij de toekomstige moeder en vader kunnen de vruchtbaarheid, zwangerschapsuitkomst, het risico op een miskraam en de gezondheid van het kind positief beïnvloeden.

Ons westers eetpatroon is doorgaans rijk aan calorieën, maar arm aan voedingsstoffen. Er is vaker dan we denken spraken van ´relatieve´ ondervoeding waarbij onder andere de vitamines, mineralen en de vetzuursamenstelling niet op orde zijn. Van diverse voedingsstoffen weten we dat ze essentieel zijn bij de voortplanting. Uit onderzoek onder Nederlandse paren die problemen hebben met zwanger worden, blijkt dat een mediterraan dieet 40-65% meer kans geeft op een blijvende zwangerschap na een IVF behandeling.

Voeding en vruchtbaarheid

Om de kans op een blijvende zwangerschap groter te maken, is het goed aandacht te besteden aan:

  • Een goede vetzuurbalans, met name transvetten moeten beperkt worden. Dit zijn geharde (gehydrogeneerde) plantaardige vetten uit halvarine, margarine, frituurvet, kant- en klaar maaltijden, fastfood, snacks en industrieel bereide bakkerij producten zoals koek, cake, gebak, pizza, brood, bladerdeeg en beschuit.
  • Kies wel voor de goede vetten zoals vette vis (behalve kweekvis en tonijn), olijfolie, avocado, noten en zaden, grasroomboter, rauwe kokosolie of ghee.
  • Voldoende eiwitinname, bij voorkeur gras gevoerd vlees of wild, kip, eieren, vis, tempé, tofu, peulvruchten, etc. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte producten.
  • Kies voor trage koolhydraten met een lage glycemische lading, zoals volkoren granen. Soms is een verlaagde koolhydraatinname nodig.
  • In het geval van overgewicht helpt het om gemiddeld 5-15 kg af te gaan vallen.
  • Voldoende vezels uit met name groenten en fruit.
  • Extra aandacht voor een goede methylatie, hiervoor zijn o.a. nodig voldoende foliumzuur, vitamine B12 en vitamine B6. De methylatie is essentieel voor een goede celdeling, als ook om schadelijke niveaus van homocysteïne te beperken.
  • Kies bij voorkeur voor onbewerkte, pure en biologische producten.

Is suppletie zinvol ter ondersteuning?

Wegens de verhoogde behoefte aan voedingsstoffen is het aan te bevelen om naast een gezonde basisvoeding een speciaal afgestemd voedingssupplement te gebruiken gedurende de periode 14 weken voor de bevruchting en tijdens de zwangerschap. Welke supplementen goed zijn voor ieder koppel blijft iedere keer maatwerk. Als basis is aan te raden in ieder geval folaat (actief foliumzuur), vitamine B12, vitamine B6, omega-3 vetzuren en vitamine D te nemen. 

Let op niet ieder supplement is van even goede kwaliteit, hier zit veel verschil in! Dus laat je goed informeren.

 

Behoefte aan meer informatie of een persoonlijk advies en voedingsplan?
Neem dan vrijblijvend contact op.