Suiker

Even wat snelle energie! Of toch liever niet?! 
Lees hieronder wat suiker eigenlijk doet in je lijf. Hopelijk helpt deze informatie je om bewust met suiker om te gaan. 

 

Wat is suiker?

Je hebt grofweg twee groepen suikers, de polysachariden (zetmeel) en de mono-en disachariden (snelle suikers). Zetmeel vind je in graanproducten, aardappelen, peulvruchten en groenten. Deze bestaan uit lange ketens enkelvoudige suikers die aan elkaar zijn geregen. Je lichaam kan ze als brandstof gebruiken en omzetten in energie voor een langere periode. De tweede groep zijn suikers die uit een of twee deeltjes suiker bestaan. Deze vind je in honing, fruit, melk en ruwe rietsuiker. Deze suiker kan direct door het bloed opgenomen worden. Ze voorzien je snel van energie, maar zijn ook snel weer uitgewerkt. Het bekende piek-dal effect.

Op verpakkingen zie je veel verschillende namen voor suikers, hieronder een greep uit de verschillende namen: agavesiroop, ahornsiroop, appelconcentraat of concentraat van andere fruitsappen, dextrose, glucose, fructose, galactose, lactose, maltodextrine, maltose, sacharose.

Waarom je geen geraffineerde koolhydraten wilt eten

Koolhydraten zorgen in het lichaam met name voor energie, dat is hun enige functie. De gezondheidswaarde heeft wordt bepaald door de aanwezigheid van mineralen, vitamines en vezels. Wanneer je deze mineralen, vitamines en vezels industrieel weghaalt (raffineren), blijft er een leeg voedingsmiddelen over waar het lichaam geen enkele behoefte aan heeft. Geraffineerde koolhydraten beroven je lichaam van belangrijke vitamines en mineralen. ‘Het komt als een leeg pakketje je lichaam binnen en verlaat je lichaam goed gekleed.’ Hierdoor krijg je eerder voedingstekorten en pleeg je roofbouw op je lichaam.

Een tweede belangrijke reden om geraffineerde koolhydraten te willen vermijden is de hoge glycemische index van deze producten. Dit betekend dat deze producten snel worden opgenomen in de bloedsuikerspiegel, waardoor ze voor hoge bloedsuikerpieken zorgen en daarna diepe dalen. Deze diepe dalen kun je herkennen aan de volgende klachten: trillerig, flauw, moe, hoofdpijn, zweten, honger, slechte concentratie en chagrijnig zijn. Deze hoge pieken en diepe dalen, kosten veel energie voor het lichaam en geven het lichaam stress. Het lichaam doet er alles aan om het lichaam in evenwicht (homeostase) te houden. Wanneer de bloedsuikerspiegel veel schommelt, wat overigens ook veroorzaakt kan worden door chronische stress, kan dit leiden tot vermoeidheid, overgewicht, insuline resistentie en uiteindelijke diabetes type 2.

Zoals je misschien al wel begrepen hebt ondermijnt suiker je gezondheid op meerdere niveaus. Hieronder volgt nog een korte opsomming voor de gevolgen op andere niveaus in je lichaam.
Het ontregelt de hormoonbalans, het verstoord de darmflora, rooft vitamines en mineralen, het verstoort je endorfine systeem waardoor je onrustig en emotioneel kunt worden, het verhoogd het risico op hart- en vaatziekten en het ontregelt je verzadingshormoon leptine.

Waarom je ook niet voor zoetstoffen wilt kiezen

Zoetstoffen houden de zoetbehoefte in stand! De oorzaak van het probleem houdt je op deze manier in stand. Je brein denkt nog steeds dat er suikers je lijf binnenkomen, en reageert ook zo met de hormoonproductie. Je hebt twee groepen zoetstoffen; de zoetstoffen die net zo zoet proeven als suiker en de zoetstoffen die 4x zo zoet proeven dan gewone suiker. Onder de eerste groep behoren de xylitol en de sorbitol. De laatste groep vind je vooral terug in ‘light’ producten en zijn de aspartaam, sacharine en cyclamaat. De veiligheid van de verschillende zoetstoffen is discutabel en uit verschillende onderzoeken is inmiddels gebleken dat zoetstoffen mogelijk leiden tot overgewicht, diabetes type 2 en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Zeker voor kinderen wordt de acceptabele grens sneller overschreden.