BIO-ZO-LOGISCH

Een derde van de wereldwijde grond is ernstig gedegradeerd, inclusief onze Nederlandse bodem. Het overmatig gebruik van pesticiden en kunstmest heeft nadelige gevolgen voor onze gezondheid en onze gewassen bevatten langzaam steeds minder voedingsstoffen.

Wat gebeurd er met de grond?

Onze planten worden beschermd met bestrijdingsmiddelen (pesticiden, zoals Roundup) en extera gevoed met kunstmest om de plant sneller te laten groeien. Dat klinkt mooi, maar deze aanpak heeft gevolgen voor de gezondheid van onze grond en de kwaliteit van onze gewassen.

Bestrijdingsmiddelen geven een daling van de diversiteit aan bacterien in de grond en een verarming aan mineralen en sporenelementen. Ze werken namelijk als een soort antibiotica en chelator voor de bodem (ze binden allerlei mineralen en sporenelementen). De kunstmest die we vervolgens toevoegen bevat geen organische materiaal om het bodemleven in leven te houden en humus van te maken, waardoor de planten de voedingsstoffen minder goed op kunnen nemen.

Gevolgen voor de plant

Doordat de grond armer wordt aan mineralen en sporenelementen, zullen onze gewassen minder voedingsstoffen bevatten. Ook worden gewassen steeds zwakker. Ze krijgen door het gebruik van bestrijdingsmiddelen een minder sterk afweersysteem en ze maken minder fytonutrienten aan, waardoor ze minder beschermd zijn tegen stress (felle zon, droogte, beestjes).

Door het gebruik van kunstmest ontstaan er meer vrije suikers in gewassen, waardoor de plant gevoeliger wordt voor plagen en ziekte. Kort samengevat een vicieuze cirkel waardoor er steeds meer bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig zijn.

Gevolgen voor ons

Zoals besproken bevatten onze gewassen dus langzaamaan steeds minder voedingsstoffen. Veel mensen lopen rond met voedingstekorten, zoals een magnesium- of zinktekort. Voedingsstoffen die we nodig hebben om ons vitaal te voelen en ten grondslag kunnen liggen aan verschillende ziekten.

Ook hebben de bestrijdingsmiddelen een directe impact op onze eigen gezondheid. Zo bevatten ze xeno-oestrogenen, die onze eigen hormoonbalans kunnen verstoren. En werken ze verstorend op onsze eigen darmflora, waardoor er darmklachten, voedingsintoleranties en vermoeidheid kan ontstaan. Ook hebben pesticiden een remmende werking op cytochroom P450-enzymen die nodig zijn voor een goede leverwerking.

Wat er in onze landbouwgrond gebeurd aan verarming spiegelt zich dus ook naar binnen toe af.