Emotie-eten

Grijp jij regelmatig naar (ongezond) eten in reactie op stress of emoties die je liever vermijdt?
Heb jij al vele dieëten geprobeerd zonder blijvend resultaat? En val je iedere keer terug in hetzelfde patroon?

 

Verander je mindset, focus op duurzaam resultaat!

Ben jij iemand die snel zwart-wit denkt, alles of niets? Snel oordeelt over jezelf als het niet gaat zoals je bedacht had? Focus jij je alleen maar op het eindresultaat, dat lager getal op de weegschaal? Ben je streng voor jezelf? En hou jij je vast aan dieetlijsten? 

In plaats van te focussen op een specifieke uitkomst, is het veel helender om te focussen op het proces en op het zetten van kleine stapjes die jouw dichter bij de beste versie van jezelf brengen. 

Probeer eens te focussen op voeding die jou werkelijk goed doet, probeer te luisteren naar je lichaam, heb geduld met jezelf en wees lief voor jezelf. Jouw lijf doet zijn uiterste best om jou zo gezond mogelijk te houden, jouw lichaam geeft je feedback. Probeer met geduld en nieuwsgierigheid te kijken naar de signalen die jouw lijf geeft. Heb vertrouwen. Werk liever met een 80-20% regel wanneer je gevoelig bent voor emotie-eten. Door jezelf af en toe wat lekkers te gunnen, maak je het haalbaar voor jezelf. 

Struisvogel politiek

Ook kan het zijn dat je jezelf hebt leren verzetten tegen ongemak en als oplossing vlucht in eten. Dit is een strategie die vaak al heel jong onbewust aangeleerd wordt!
*niet huilen, hier heb je een lolly*. Het kan helpen te beseffen dat alle emoties in ons lichaam, energie in beweging zijn. Ze gaan in een golfbeweging op-en-neer. En ze willen simpelweg gezien en gevoeld worden. Wanneer we steeds meer onze emoties er gewoon kunnen laten zijn, zullen we gaan merken dat wij niet onze emoties zijn en dat ze voorbij gaan! Hoe meer we de emoties die er zijn wegdrukken, hoe langer we er last van blijven houden. Ze zetten zich namelijk in ons systeem vast en kunnen pas verwerkt worden, zodra wij ze de ruimte geven.

Herken je eigen saboteur!

Onbewust draai jij de hele tijd hetzelfde scenario af in je hoofd, je laat je leiden door onbewuste gedachten en overtuigingen. Hier bewust van worden en licht op schijnen geeft ruimte aan de onderliggende oorzaak van het emotie eten.
Houdt eens een week lang bij welke gedachten en overtuigingen er de hele dag in je hoofd omgaan, dit opschrijven en het bewust maken van deze onbewuste patronen, haalt de kracht van jouw saboteur af.

Hieronder een lijstje met voorbeelden van beperkende gedachten:

  • Als ik slank ben… ben ik pas tevreden met mijzelf
  • Als ik slank ben… zou mijn leven goed zijn
  • Als ik slank ben… zou ik minder problemen hebben
  • Als ik stop met lijnen… dan heb ik geen rem meer
  • Als ik stop met lijnen… dan ga ik snel aankomen in gewicht

Ook kan het helpen om de verschillende soorten honger die je hebt beter te herkennen, beter te weten wanneer je onbewust eet. Heb je echt honger? Heb je trek? Is het een gewoonte? Waarom wil je toch eten wanneer je geen honger hebt? Ben je overprikkelt of onrustig? Moe? Heb je dorst?
Bewustwording van al deze onbewuste patronen, zijn de eerste stap naar verandering!

En wees lief voor jezelf, je bent menselijk, je mag fouten maken en dan is niet meteen heel de dag verpest of verloren.